Wat kost overstappen op een warmtepomp?

warmtepomp

Als jij jouw woning of kantoor graag op een efficiëntere manier wilt verwarmen en koelen, dan is een warmtepomp wellicht wat je zoekt. Want warmtepompen gebruiken slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit om de warmte in en uit je huis te transporteren.

Een warmtepomp zelf genereert eigenlijk geen warmte. Het verplaatst het gewoon van de ene ruimte naar de andere, waardoor het ongelooflijk efficiënt is. Ze leveren daarbij niet alleen warmte aan een huis, maar kunnen ook gebruikt worden om een ​​huis te koelen en de luchtvochtigheid te regelen. Dit resulteert zo in een zeer comfortabel huis, waarbij er veel minder geld aan energierekeningen wordt uitgegeven.

De kosten van een warmtepomp

De moderne warmtepompen worden steeds betaalbaarder en zijn zo dus ook voor steeds meer huiseigenaren toegankelijker. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, die allemaal in allerlei maten en configuraties verkrijgbaar zijn.

Vooral de hybride warmtepompen worden een steeds populairdere keuze, omdat deze lucht-water warmtepomp voor veel bestaande huizen geschikt is. Want niet elke warmtepomp is geschikt om in een woning te plaatsen. Bij sommige soorten moeten er eerst veel aanpassingen aan de woning verricht worden om een dergelijke pomp te kunnen plaatsen.

De kosten van zo’n hybride warmtepomp bedraagt gemiddeld tussen de €4.000 en €7.000. Andere typen zijn veelal een stuk duurder. Om de installatie- en aanschafkosten aangenaam te verzachten is er een warmtepomp subsidie van de Rijksoverheid beschikbaar. Dit levert afhankelijk van de geïnstalleerde pomp een subsidiebedrag tussen de €500 en €2.500 op

Kostenfactoren bij de installatie van een warmtepomp

Er zijn veel factoren die de totaalprijs van jouw warmtepompinstallatie beïnvloeden. Als je een warmtepomp als jouw hoofdverwarming en koelsysteem gebruikt, dan hebben de volgende zaken allemaal invloed op de totale installatiekosten:

  • De gemiddelde lokale arbeidskosten in je regio (is meestal iets minder in landelijke gebieden)
  • Als er een installatie of vervanging van leidingwerk vereist is
  • Het merk en type warmtepomp
  • De grootte en capaciteit (afhankelijk van de grootte van het pand)
  • De prijs van de eenheid en extra benodigde materialen
  • Wanneer het geïnstalleerd wordt (is veelal duurder tijdens de drukke seizoenen)

Bespaar je geld met een warmtepomp?

Het installeren van een warmtepomp bespaart je zeker geld en dan vooral op de toekomstige energierekeningen. Omdat warmtepompen geen elektriciteit gebruiken om warmte op te wekken, werken ze immers met een veel hogere energie-efficiëntie. Om het meeste uit deze efficiëntie te halen, wordt het aangeraden een programmeerbare thermostaat te gebruiken om je energieverbruik nog verder te verlagen. 

Elk type warmtepomp bespaart je tussen de 20% tot 60% op energierekeningen. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp ligt veelal tussen de 5 en 7 jaar. Het is daarnaast ook fijn om te weten dat de gemiddelde warmtepomp tussen de 12 en 20 jaar meegaat. Dit is afhankelijk van hoe goed je de pomp onderhoudt, het type warmtepomp, het merk en de kwaliteit die je kiest.

Het overstappen op een warmtepomp zal op de lange termijn altijd een voordeel opleveren. En het doet dit terwijl het jou voor een optimaal wooncomfort aanbiedt.