Kunst voor in huis

Kunst voor in huis

Een mooie blikvanger. Iets dat opvalt. Of juist niet. Mooie kunst is iets dat veel mensen graag in huis willen. Het geeft je huis karakter. Weerspiegelt dat van jou. Het geeft sfeer. Kunstwerken als relatiegeschenken kopen is ook populair. Al kan het soms lastig zijn hetgeen te vinden dat je zoekt. Dat aan je eisen voldoet. Maar ook is ´veilig kunst voor in huis´ een belangrijk concept voor mensen met kinderen. 

Om dit proces voor jezelf makkelijker te maken zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Denk aan welke stijl je mooi vindt, wat voor kunst past in het interieur of bijvoorbeeld waar je het op kunt hangen.

Soorten kunst

Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk om te weten wat voor soorten kunst er zijn en welke je aanspreken. Denk aan schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, bronzen beeldjes of fotografie. Verdiep je hier goed in.

Denk ook aan wat in huis past qua maat. Is je huis niet al te groot, dan is het niet slim om hier een heel groot schilderij in op te hangen. Maar is het misschien beter om te gaan voor een bronzen beeldje of kleiner schilderij. Ook is het handig om te weten wat voor kunstenaars er zijn en wat voor kunstwerken zij maken. Zo kun je je kennis verbreden en goed kijken wat bij je past.

Keuzes maken

Je kennis verder verbreden kan makkelijk door veel kunst te bekijken. Bekijk wat voor genres en thema’s er zijn. Bekijk kunst uit verschillende jaartallen. Wat spreekt je aan? Kijk daar goed naar.

Misschien is het zelfs een idee om te gaan voor iets dat je niet gewend bent. Is je huis bijvoorbeeld sober, maar hangt daar een opvallend schilderij? Dan valt het kunstwerk gelijk op en geeft extra sfeer aan het huis. Of kies verschillende soorten kunst. Een schilderij aan de muur maar dan weer een mooi beeldje op tafel kan een mooie variatie geven. Keuzes als deze zullen je keuze een stuk makkelijker maken.

Ophangen of neerzetten in huis

Wat natuurlijk ook heel belangrijk is, is kijken wat er precies in je huis past. Zoals eerder gezegd is het slim om een schilderij of ander kunstwerk te kiezen dat niet te groot of juist te klein is voor je huis. Dit geeft anders een te opvallend beeld. Of juist niet. Kijk hoeveel ruimte je hebt voor een kunstwerk. In een volle of kleine kamer is het een goed idee te kiezen voor een klein kunstwerk en andersom.

Houdt ook rekening met het feit dat een drukker schilderij vaak beter tot zijn recht komt op een niet te volle muur. Een rustig schilderij komt beter tot zijn recht op een niet te lege muur.

Matchen

Wat ook erg mooi kan staan in huis zijn matchende tinten. Heb je in huis bepaalde kleuren dan is het misschien een leuk idee dit terug te laten komen in het schilderij of kunstwerk. Als je meerdere kunstwerken hebt hangen of staan is het handig deze ook een beetje met elkaar te laten matchen. Precies dezelfde kleuren zal een beetje lastig worden. Maar kies in ieder geval voor ongeveer dezelfde tinten. Kies er ook voor om kunstwerken te hebben met dezelfde stijl. Misschien zelfs matchende lijsten. Dit oogt mooier en geeft een betere sfeer aan het huis.