Chesterfield banken

Chesterfield stoelen en banken

Al eeuwenlang zitten of liggen mensen op Chesterfield banken. Deze staan dan ook bekend om hun uitstekende kwaliteit en kenmerkende stijl. Een Chesterfield herken je dan ook direct. Waarom zijn deze typische meubelen al zo lang zo populair? Hieronder een uitleg.

De geschiedenis van de Chesterfield banken

Er is eigenlijk niet veel bekend over de naam en herkomst van deze meubelen. Een van de verhalen die wijst op de naamgeving komt uit de 18e eeuw. De bediende van Philip Dormer Stanhope, graaf van Chesterfield, gaf een bezoeker de stoel mee waar hij zojuist op gezeten had. Waarschijnlijk had de stoel dezelfde stijl als die nu zo kenmerkend is voor de Chesterfield meubelen.

Hoe zien Chesterfield meubelen eruit?

Zowel voor kenners als leken op meubelgebied zijn Chesterfield banken gemakkelijk herkenbaar. Het belangrijkste kenmerk is de zogenaamde ‘capitonnage’. Bij deze techniek wordt leer op een vaste ondergrond genaaid, zodat er kussentjes ontstaan. Deze kussentjes worden dan weer opgevuld met zachte materialen als watten of schuim. Daarnaast is de voorkant van deze meubelen vaak genageld. De originele Chesterfield meubelen hebben een lederen bekleding, maar tegenwoordig worden ze ook van stof vervaardigd.

Meubelen van stijl en klasse

Het is sowieso een hardnekkig misverstand dat Chesterfield een merk zou zijn. Het is namelijk een stijl. Dit betekent dus ook dat iedereen in principe Chesterfield banken zou kunnen produceren en verkopen. De eerste Chesterfield meubelen werden in Engeland gemaakt, maar al snel verspreidde de productie zich over de hele wereld. Toch worden tegenwoordig de uit Engeland afkomstige meubelen gezien als de originele. Het bedrijf Fleming Howland heeft de auteursrechten van de naam Chesterfield.

Echt of nep?

Toch zijn er wel degelijk ‘echte’ Chesterfields en namaak exemplaren. Een echte Chesterfield herken je onder andere aan het onderstel en de poten. Deze moeten van massief hout gemaakt zijn. Daarnaast herken je een originele bank aan de bekleding. Deze moet gemaakt zijn van echt rundleer dat fijn is aangebracht. Ten slotte is bij een authentieke bank de vulling met knopen vastgenageld op centrale ankerpunten.

Wat kosten deze banken?

Aan echte Chesterfield banken hangt een duur prijskaartje. We hebben het dan ook over meubelen uit het hoogste segment van de meubelindustrie. De originele banken zijn uitsluitend gemaakt van hoogwaardige materialen en dat zie je terug in de prijs. Daarbij moet gezegd worden dat deze meubelen een leven lang meegaan. Voor een instapmodel Chesterfield bank betaal je toch al snel een bedrag rond de drieduizend euro