Voorwaarts met kunstgras!

De tijd dat je enkel aan de rand van een hockeyveld kon vaststellen hoe kunstgras eruit ziet, is voorgoed voorbij. In jouw buurt is er beslist iemand die een voortuin, terras, dak of zelfs een binnenruimte heeft aangekleed met een fraai eindje kunstgras. Je dacht misschien dat het te duur was of dat het onnatuurlijk hard zou aanvoelen? Misschien loont het toch eens de moeite om je te verdiepen in de voor – en nadelen van zo’n setje namaakgras!

Tien op tien voor kunstgras?

Wanneer je de verkopers van kunstgras mag geloven, biedt dit surrogaat voor natuurlijk gras enkel voordelen. Hun websites puilen uit van ellenlange opsommingen: onderhoudsvriendelijk vermits je niet meer hoeft te maaien, meteen een mooie groene uitstraling gedurende het ganse jaar (dus geen verdord gras meer, geen gras meer inzaaien), geen water nodig, weinig tot geen onkruid, een steeds betere kwaliteit, geen last meer van hooikoorts, het heel jaar door ravotten (want geen modderboel), enz. Ja, voor kunstgrashandelaars is het een uitgemaakte zaak! En de milieubelasting dan, vraag je je misschien af? Kunstgras bestaat immers uit kunststof en daar komt toch wat CO2 bij vrij, denk je dan? Dan heb je zeker een punt, maar maaien verbruikt ook stroom of benzine en bij de vertering van maaisel komt ook CO2 vrij! Meer nog, men is het er meer en meer over eens dat, wanneer je rekening houdt met de lange levensduur van de kustgrasmatten en het beperkte onderhoud, het een duurzamere keuze is dan je vertrouwde natuurlijke grasveld!

Toch niet enkel voordelen?

Natuurlijk heeft jouw kunstgras ook een keerzijde. Je portemonnee zal wat lichter aanvoelen dan na de aankoop van gewoon graszaad. Ben je bovendien een fan van vers gemaaid gras, dan zal je toch even over de schutting moeten kijken. Ook is het niet geheel onderhoudsvrij. Zo zal je, afhankelijk van het gebruik van het gras, de grassprieten moeten opborstelen zodat ze terug mooi recht staan. Terug inzanden met kwartszand voor de stabiliteit en als bescherming tegen inkrimping en uitzetting hoort erbij. Onkruid heb je natuurlijk veel minder wanneer je ervoor zorgt dat blaadjes en takjes niet de kans krijgen om te verteren en je met proper schoeisel op de grasmat loopt. Groeit er toch wat, kan je dat best met de hand verwijderen. Ook heb je met het tijdig verwijderen van organisch materiaal geen hinder van plassen op de grasmat door een verstopte drainage.

Misschien toch nog enkele tips!

Wil je naast de kunstgrasmat ook wat planten snoeien, zorg er dan voor dat je een doek of wat plastic over de mat legt. Dan hoef je achteraf geen blaadjes, takjes of aarde van het kunstgras te plukken! Reinig de kunstgrasmat niet met bleekwater maar verdun goed! Ervaar je bijvoorbeeld wat geurhinder door urine van een kat of hond of ander huisdier, maak dan even een sopje en spoel het weg. Ook een beetje azijn in het water doet wonderen. Verder vermijd je dat gensters van een vuurkorf of een barbecue op het kunstgras terecht komen. Hetzelfde geldt voor verf of lijmresten. Denk je ook even aan de warme heggenschaar die je best niet op het kunstgras legt?

Helemaal verkocht?

Natuurlijk ben je enthousiast met zoveel voordelen. Waarom trek je niet eens naar een kijktuin in je buurt om je te vergewissen van de kwaliteit van jouw nieuwe, onderhoudsvriendelijke grasperk? Welkom groene oase en extra tijd en vaarwel aan die lawaaierige grasmaaier!