Onderhoudsvrije tuin

Onderhoudsvrije tuin

Een onderhoudsarme tuin is ideaal voor wie een tuin heeft maar niet echt van tuinieren houdt, of als ze echt nooit de tijd hebben om te tuinieren. Maak je geen zorgen, er is een manier om je buitenruimte voor jou te laten werken en niet andersom. Hier zijn enkele eenvoudige stappen naar een veilige, gemakkelijke tuin.

Gouden regels voor een onderhoudsvrije tuin

 1. Als je echt een tuin wilt die echt onderhoudsarm is, is er één simpele, maar ingrijpende oplossing: beperk het aantal verschillende planten, want hoe minder je er hebt, hoe lager het onderhoud. Probeer je aan tussen de 5 en 10 soorten te houden. Denk aan stroken rudbeckia’s of sedums of lijnen bamboe of hoog gras. Je leert welke zorg en aandacht ze nodig hebben. Je zult gemakkelijker onkruid kunnen herkennen en sneller kunnen bestrijden.
 2. Verklein de beplante gebieden in je tuin. Breng de bedden bijvoorbeeld terug naar de grenzen en vervang ze indien mogelijk door bestrating – een pad rond de tuin werkt goed.
 3. Als het gaat om het water geven van de planten, haal dan de pijn uit het werk door een kraan buiten te zetten en een tuinslang bij de hand te hebben. Je bespaart het hele jaar door urenlang tuinwerk.
 4. Het belangrijkste is dat je een fijne plek hebt om te zitten. Als tuinieren niet jouw ding is, zorg er dan voor dat je van je ruimte kunt genieten door er in te loungen.

Perfecte planten

 1. Er zijn veel planten die je moet vermijden als je een onderhoudsarme tuin wilt. Dat betekent geen eenjarige planten en tere planten, dus geen perkplanten, geen groenten en geen zaden.
 2. Vermijd ook planten die uitgezet moeten worden; delphiniums zijn de meest voorkomende overtreders.
 3. Vermijd planten die dienen als voedsel voor slakken of konijnen; hosta’s zijn hiervoor het ergst.
 4. Zet geen klimop in, ze zorgen voor een verrassende werkdruk. Een klimop is zelfklevend en zullen snel flink groeien. Of ze hebben ondersteuning nodig en zullen eindeloos moeten worden gekoppeld. Niet handig dus als je een onderhoudsvrije tuin ambieert.
 5. Dus wat blijft er over? Heesters, bij voorkeur groenblijvend zoals daphne, lavendel, hulst en euonymus. Als je seizoenskleuren wilt, breng dan plantenbakken in en gebruik ze zoals je bloemen in huis zou snijden.

Betaalbare updates voor een onderhoudsvrije tuin zoals kunstgras

 1. Een echte traktatie is het vinden van kant-en-klare potten, dit zijn de dingen die je gewoon uit de winkel mee naar huis kunt nemen en in de tuin kunt plaatsen – klaar.
 2. Het is mogelijk om tegen een redelijke prijs kunstgras te hebben als je het zelf installeert. Op de websites van de leveranciers staat veel advies over hoe je dit moet doen. Als je je gazon verandert in kunstgras, ziet de tuin er meteen verzorgd uit en worden je onderhoudsuren aanzienlijk verminderd.
 3. Installeer een besproeiingssysteem; het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een lekkend slangsysteem is slechts een slang uit de kraan en vervolgens een aansluiting op een slang waardoor het water over de bedden sijpelt. Het is makkelijk, goedkoop te installeren, werkt erg goed en bespaart zo veel tijd.