Hoe maak je een tuin zomerproof ?

Hoe maak je een tuin zomerproof ?

Met de zomermaanden in aantocht is het zaak om de tuin zomerproof te maken. Verwijder het onkruid uit de borders, poot een aantal nieuwe planten, werk de kale plekken in het gazon weg, enzovoorts. Er zijn verschillende klussen die in het voorjaar moeten worden uitgevoerd. In dit artikel vind je enkele handige tips, die je helpen om de tuin gereed te maken voor de zomerperiode. Je wilt in de zomer optimaal van je tuin kunnen genieten! Het biedt je de ideale plek om te ontspannen, uit te rusten en samen met je kinderen van het mooie weer te genieten. Welke klussen heb jij al uitgevoerd in je tuin? 

Zorg voor schone borders en nieuwe planten

De tuin zomerproof maken betekent onder meer, dat het onkruid uit de tuin verwijderd moet worden. Doe je dit niet, dan zal het al snel een jungle zijn! Daarbij neemt het onkruid energie op uit de aarde in je borders. Dit is zonde, want deze energie hebben je planten nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Naast het verwijderen van onkruid is ook het toevoegen van een aantal nieuwe planten het overwegen waard. Denk aan een mooie eenjarige plant als de viool of geranium. Het geeft direct kleur aan de tuin! 

Onderhoud aan de tuinmeubelen uitvoeren

Het voorjaar is ook het ideale seizoen voor onderhoud aan de tuinmeubelen. Bij houten tuinmeubelen is het raadzaam deze op te schuren en opnieuw af te lakken. Doe dit bij voorkeur twee keer per jaar. Zo blijven de meubelen langer mooi en wordt houtrot voorkomen. In het geval van kunststof tuinmeubelen is het verstandig deze af te nemen met een vochtige doek. Aan het eind van de zomer kun je de tuinmeubelen naar binnen halen of in de schuur stallen. Het voorkomt een snelle slijtage aan de meubels! 

Tip: in het najaar kun je goedkoop nieuwe tuinmeubelen kopen, mochten je bestaande tuinstoelen of loungebank aan vervanging toe zijn. De meubels worden in het najaar vaak met korting aangeboden. Wel zo voordelig! 

Zwembad in de tuin plaatsen voor de zomer

Steeds meer mensen blijven thuis in de zomer. Het kan een reden zijn om voor een zwembad in de tuin te kiezen. Zwembaden worden in verschillende varianten en modellen aangeboden. Denk aan het verschil tussen een inbouwzwembad en een opblaasbaar model. Een opblaasbaar zwembad is doorgaans de goedkoopste optie, maar vaak ook de minste duurzame. De opblaasbare modellen slijten snel, wat leidt tot lekkages. Daarbij hoeft een inbouwzwembad niet veel duurder te zijn. Er zijn verschillende online tuinwinkels waar je de zwembaden kunt bestellen. Bij een inbouwzwembad mag een mooie omranding van kunststof planken vanzelfsprekend niet ontbreken! 

Jacuzzi in de tuin plaatsen

Als alternatief voor zo’n zwembad wordt vaak een jacuzzi genoemd. Ook een spa is verkrijgbaar als vast model en als opblaasbare variant. Hierbij geldt hetzelfde als voor de zwembaden: een opblaasbare jacuzzi zal relatief snel lek raken. Duurzamer en op termijn goedkoper is zodoende een vaste spa! Door de jacuzzi van een filter te laten voorzien blijft het water lang goed.