De eindeloze soorten dekbedden

De eindeloze soorten dekbedden

Dons, wol, katoen, bamboe of synthetische vezels. Er zijn veel verschillende soorten materiaal die een dekbed kan hebben. Daarbij houdt het nog niet op, je moet ook rekening houden met de maat van je bed. Zo zijn er 1 of 2 persoonsbedden, twijfelaars en de grote lits-jumeaux. Een dekbed kopen is dus zo makkelijk nog niet. Hoe vind je dan het perfecte dekbed voor jouw bed en persoonlijke voorkeur?

Het materiaal

Een goed dekbed kopen is lastig door de uiteenlopende keuzes in het materiaal van een dekbed. Elke stof heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Heb je het snel warm in bed, of kan je maar niet warm worden? Wil je een milieuvriendelijk dekbed kopen, of eentje die makkelijk te wassen is?

Dons

Voor isolatie en ventilatie tegelijk is dons een uitstekende keuze. Erg warm in de winter en koel in de zomer. Wel moet er zuinig mee omgegaan worden, als het veel kreukelt neemt de kwaliteit van het dekbed af.

Wol

Een natuurlijk materiaal dat vocht absorbeert. Als je zweet transporteert dit dekbed het vocht naar buiten, waardoor het koel blijft onder je dekbed. In de winter blijft het dekbed ook goed warm. Het is wel een zwaar dekbed vergeleken met het donzen materiaal.

Katoen

Als je het snel warm hebt in bed is dit dekbed ideaal. Katoen is een goed ventilerend natuurproduct en voelt lekker zacht aan. De stof transporteert vocht ook prima, waardoor het nooit te warm wordt. Daarnaast is het dekbed perfect voor degene met een allergie.

Bamboe

Het duurzame materiaal bamboe is de laatste tijd steeds populairder. Als je aan het milieu denkt is dit een goede keuze. Bovendien is dit het beste dekbed om altijd een koele temperatuur in bed te houden. Bamboe absorbeert vocht perfect en is antiallergisch en antibacterieel. In de winter is dit dekbed wel een beetje koud.

Synthetische vezels

Het goedkoopste dekbed onder alle keuzes is met synthetische vezels. Het is iets minder ventilerend dan de andere materialen, maar de kwaliteit is even goed. Daarnaast is het makkelijk te wassen voor mensen met een allergie.

De maat

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor het materiaal, moet je kijken naar de maat van het dekbed. Het is belangrijk om een dekbed te kopen die goed aansluit bij je bed. Kijk daarom eerst goed naar de afmetingen van jouw bed voordat je een dekbed koopt.

Voorbeeld van een lits-jumeaux

Bij een lits-jumeaux van 160 bij 210 centimeter is het dus belangrijk een soortgelijk dekbed te kopen. De breedte moet veel ruimer zijn dan 160 centimeter, 240 centimeter is daarom perfect. De lengte kan hetzelfde of iets langer zijn. Je dekbed zal dus 240 bij 210/220 centimeter moeten zijn.

Een dekbed kopen is nu wat makkelijker geworden, maar kijk wel goed naar jouw persoonlijke voorkeur en de maat van jouw eigen bed. Zo heb jij straks ook een perfect dekbed!