Kantoor aan huis? Dat realiseer je zo!

Kantoor aan huis Dat realiseer je zo!

Nu we steeds meer thuis moeten werken en dat in de toekomst waarschijnlijk ook voor een deel zo blijft, is het wel zo fijn om een fijne werkplek thuis te hebben. Je wilt na een jaar thuiswerken niet meer aan de keukentafel zitten met rennende kinderen om je heen. Het is natuurlijk belangrijk dat je je goed kunt concentreren en in alle rust kunt werken, hiervoor heb je een fijne en stille plek nodig. Dit kun je op verschillende manieren creëren, lees snel verder voor een aantal handige oplossingen.

Heb je een kamer over?

Als je een kamer in je woning over hebt, is dit natuurlijk helemaal ideaal. Dit kun je gemakkelijk tot een kantoor omtoveren door er een bureau en stoel in te plaatsen en je laptop te installeren. Bovendien is een logeerkamer de ideale kamer om om te bouwen tot de perfecte werkplek voor jou. Het is namelijk helemaal niet erg als er ook nog een bed in je werkkamer staat, die overigens helemaal niet alledaags gebruikt wordt. Hierdoor is de logeerkamer functioneel en hoef je niet veel aan te passen.

Aan- of uitbouw

Als je geen kamer over hebt of geen andere kamer wilt opofferen, kun je ervoor kiezen om een extra ruimte aan je huis toe te voegen door middel van een aan-of uitbouw. Een aan- of uitbouw is een uitbreiding van je woning door een kamer als het ware aan je woning toe te voegen. Je kunt er vervolgens voor kiezen om een deur binnendoor te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om het afgesloten te houden van je woning. Het is dan enkel mogelijk om je kantoor van buitenaf te betreden en je kunt niet binnendoor. Iedere optie heeft dan ook zo zijn voor- en nadelen. Verder is het belangrijk om alles omtrent een aan- of uitbouw goed te regelen. Denk hierbij aan een vergunning, maar ook dat de kadastrale kaart van je woning wordt aangepast. Dit kan nog wel eens erg veel werk zijn om alles uit te zoeken, laat je dan ook goed adviseren.

Wat zijn de regels voor een kantoor aan huis?

Wanneer je het nog grootser wilt aanpakken en ook andere werknemers bij jou op je kantoor aan huis wilt laten werken, is het ten eerste van belang dat je genoeg ruimte hebt. Verder heb je dan ook andere voorzieningen nodig, zoals een keukentje en een toilet. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze voorzieningen in jouw woning te gebruiken. Verder moet je bij deze optie wel rekening houden met het bestemmingsplan van jouw woning, je mag namelijk niet overal zomaar een kantoor beginnen. Zo moet tweederde van het pand een woning blijven en mogen de buren geen overlast ervaren. Oriënteer je ook alvast of je eventueel in aanmerking komt voor een kostenaftrek van je kantoor van de Belastingdienst. Hierbij kijkt de Belastingdienst onder andere of het om een huur- of koopwoning gaat en of de bedrijfsruimte een zelfstandig gedeelte van de woning is.