Alles wat je moet weten over het installeren van een systeemplafond

installeren van een systeemplafond

‍Het installeren van een plafond is een belangrijke stap voor het creëren van de perfecte leefruimte. Een systeemplafond is dé oplossing voor vrijwel iedere ruimte, of je het nu op kantoor wilt gebruiken of in een bepaalde ruimte in huis. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over een systeemplafond, zodat je precies weet wat je er aan hebt voor jouw ruimte.

Wat is een systeemplafond?

Een systeemplafond is een plafond dat bestaat uit plafondplaten, plafondprofielen en een ophangsysteem. Het plafond is zo opgebouwd dat de platen in de plafondprofielen hangen, waardoor er een plafond ontstaat. Er zijn veel verschillende soorten systeemplafonds, waardoor je er iedere keer weer een compleet andere uitstraling mee kunt creëren. Ga je voor een strakke look, dan wil je het liefst zo min mogelijk van de plafondprofielen zien, terwijl dit bij een andere look juist weer heel stijlvol kan zijn. 

De verschillende soorten systeemplafonds

Er zijn verschillende soorten systeemplafonds te installeren en het is aan jou om te bepalen wat voor soort je wilt. Dit heeft alles te maken met de uitstraling van het plafond. 

  • Inleg systeemplafond: Hierbij rusten de plafondplaten op het profiel en liggen de plafondplaten en het profiel gelijk aan elkaar. Het profiel is hierbij wel zichtbaar, maar doordat het gelijk ligt aan de platen, heb je alsnog een strak en vlak plafond.  
  • Doorzak systeemplafond: Een doorzak plafond werkt eigenlijk hetzelfde als een inlegplafond. Het enige verschil zit hem in de uitstraling van het plafond. Hierbij steken de platen namelijk iets uit ten opzichte van het profiel. Dit maakt het plafond wat levendiger en geeft het meer dimensie. 
  • Verdekt uitneembaar systeemplafond: Bij een verdekt uitneembaar systeemplafond zijn de profielen van het plafond niet meer zichtbaar. De platen vallen om het profiel heen, waardoor het een vrijwel geheel strak vlak wordt. Het lijkt hierdoor op een vast plafond, maar heeft wel de voordelen van een uitneembaar plafond.

De voordelen van een systeemplafond

Systeemplafonds hebben veel voordelen en zijn daarom ook een veelgekozen product tegenwoordig. Ze worden met name op kantoren gebruikt, maar kunnen hedendaags ook in huis erg stijlvol en functioneel zijn. Hieronder zet ik de voordelen even voor je op een rijtje: 

  • Doordat een systeemplafond verlaagd is, blijft er ruimte over om leidingen en kabels weg te werken
  • Je kunt een hoge ruimte er optisch mee verlagen
  • Het geeft een nette en professionele uitstraling aan de ruimte
  • Het geeft rust aan een ruimte
  • De akoestiek in een ruimte wordt verbeterd door een systeemplafond toe te passen, hierdoor is het uitstekend voor ruimtes waar veel mensen tegelijk zitten
  • Verlichting kan op een mooie en nette manier worden geïntegreerd in het plafond